maanantai 23. maaliskuuta 2015

Uusi tokon ALO: missä mennään?



Tämä on sellainen umpitylsä ajatuskartoitus aiheena uudistuvat tokosäännöt ja meidän matka kohti alokasluokkaa. Niinku vihdoin. Ei edes hävetä enää. Koska kolmevuotias koira on nuori ja vaikka ei olisikaan, niin on se nyt perkele, jos pitää juosta joka rakki tokovalioksi puolivuotiaana. Näin niinku note to myself eritoten.


Paikalla makaaminen 1 minuutti

Makuussa on riittävästi kestoa. Minuutti menee mennen tullen kierien. Seuraava haaste on ketjuttaa maahan laskeutuminen Marsista perusasennosta. Tavoitteena himokas sukellus kohti maankamaraa.

Treenaa:
Äkilliset häiriöt (haukkuvat koirat, tontille tulevat kulkijat).
Vieraat koirat (muista edetä hitaasti). 
Rivistä irtoavat koirat, kaukoja vieressä tekevät koirat.
Perusasento-maahan-perusasento.

 

Seuraaminen

Tässä Laikalla on hyvät pohjat. Haasteet liittyvät hanurin ylityöstämiseen, kuten videon aloitusasennossa: Laikan pylly taittuu mun selkäpuolelle. Seuruupaikka, kontakti ja intensiteetti on kunnossa. Juoksu ei ole ongelma ja hidas käynti onnistuu sekin. Temponvaihtoja videolla:



Treenaa:
Oikealle kääntyminen.
Takapään käyttö: ei liikaa, ei liian vähän.
Sivulletulo kerrasta oikein.
Liikkurointi.
Oudot häiriöt.
Palkattomuus.


Maahanmeno seuraamisen yhteydessä

Video on kuvattu tammikuussa. Laika osaa seurata ja jotenkuten mennä maahan, joten yhdistin aika ennakkoluulottomasti noita kahta. Sittemmin olen tullut tulokseen, että Laika ei edes osaa mennä maahan ja ahnehdin ihan liikaa. Laika menee videon ja muiden havaintojen perusteella hissinä maahan, mutta toisinaan se ehtii istua ja valua siitä alas, koska olen ollut aika lavea kriteereissäni. Lisäksi koko liike on houkuteltu, mikä tuo aina mukanaan isomman riskin siitä, että koira ei ihan täysillä tiedä, mitä puuhaa. Päätin aloittaa maahanmenon sheippaamisen alusta lähtien uudestaan. Laikalle on naksuteltu kumartamista melko hiljattain, joten se luultavasti alkaa tarjota sitä melko pian.

Treenaa:

Oma-aloitteinen, halukas ja oikealla tekniikalla tehty maahanmeno sheipaten.
Maahan mäjähdys liikkeestä (muista toistomäärä ja ennakointitaipumus).


Luoksetulo

Laikan luoksetulo on kutakuinkin sellainen kuin tahdonkin. Ainut haaste matkan varrella on ajoittainen ohjaajaan törmäily. You know, keskarivilla on aika iso koira ja oonhan minäkin melko pieni, että aika vaikeaa se tähtäämisjuttu.

Treenaa:
Täsmälliseen, suoraan perusasentoon sujahtaminen ilman törmäystä.


Noutoesineen pitäminen

Okei, nyt rehellinen tunnustus. Kuvittelin ennen, että olisin voinut opettaa edes noudon ilman jotain tympeetä pitoa. Mutta tota. En. Uudistus on oikeasti todella hyvä ja olen kiitollinen, että edes säännöissä on järkeä, vaikka minussa ei olisikaan.

Pidon sheippaaminen osoittautui aika hankalaksi projektiksi. Ketjutin onnistuneesti vain kapulan ottamista suuhun ja räkäisemistä ulos, kunnes koiranäyttelijäkurssilla sain junan vessan lailla toimivat palikkaohjeet. Nyt kapula on oikeassa paikassa Laikan suussa ja tulee ulos oikeaan aikaan ja paikkaan. Kesto lasketaan sekunneissa, mutta oikeanlaisia treenejä on alla ehkä kolmet. Tällä hetkellä kapula tulee hyvällä otteella käteen noin puolen metrin päästä.

Treenaa:
Kestoa.
Häiriöitä (kapulan tökkimistä jne).
Pitoa perusasennossa.
Liikettä kapula suussa.
Uusi irrotussana.
Yleistä sorvattuun kapulaan ja vieraisiin esineisiin.


Kauko-ohjaus

Enpä tiedä. Kaukot on tyhmät. Ollaan hinkattu niitä videon ottamisen jälkeen lähinnä jumppana ennen agility-treenejä, jos silloinkaan. Oma fiilis on se, että mennään taaksepäin ja paljon.
Treenaa:
Vaihtoja lyhyeltä etäisyydeltä, mieti kriteeri tarkkaan ja pitäydy siinä. Laika on paras ja Laika tekee mitä vaan, kunhan se tietää, mitä halutaan.
Inspiroidu tästä. (Mieti nenätargettia ja pompautuksia.)


Estehyppy

Kokeiltu ja toimivaksi huomattu. Laikan luoksarin ajatus on ollut aina "juokse kuin hirvi läpi yli esteiden sivulle", joten tokohyppy matkalla ei ole outo juttu. Itsehän olen opettanut itselleni nykyisen AVO-hypyn alkeet.

Treenaa:
Siistiä perusasentoa. 
Erilaisia esteitä vierailla kentillä.

Yleistä:

  • Treenejä pitäisi videoida enemmän, jotta näkisin, miten paljon nytkyn ja huidon turhia apuja. 
  • Häiriötreenien määrää pitäisi kasvattaa. Varsinkin sellaiset hiljaisuuden keskelle tupsahtavat yllätyshäiriöt ovat pahoja, koirahäiriöt erityisesti. Ympäristönhallintaa ja vastaehdollistamista.
  • Kokeenomaiseen koesuoritukseen pyrkiminen eli palkattomuuden ja koerutiinien rakentaminen. Siirtyminen kentälle ilman palkkaa, virittelysanat, yllätyspalkat, liikkeiden välit ja liikkeiden ketjuttaminen.
  • Möllitokot kesällä, kunhan möllejä järjestetään uusilla säännöillä? Mietinnän aiheena möllikokeissa on valitettavasti se pelko, että joku tulee kokeilemaan paikallaoloa ja kokeilu ei toimikaan. 
Ilokseni sain juuri tietää, että saimme kesäksi kisaamaan aikovien ryhmästä treenipaikan. Treenaamme agilitystä tutulla seuran hallilla, mikä on tosi hyvä paikka ajatellen esimerkiksi häiriötreenejä.

Uudet tokon säännöt astuvat voimaan 1.8.2015. Uudet liikekohtaiset suoritus- ja arvosteluohjeet löytyvät tämän linkin takaa. Kuvat Jenny Yliollitervo. Kiitos videoista Ericalle.

8 kommenttia:

  1. Voi apua, Laika on varmaan söpöin tokoeläin ikinä :-D Kivan näköstä tekemistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos. Toivotaan, että tuomarit arvostaa söpöyttä siellä kaikkien hyvien koirakoiden lomassa. :DDD

      Poista
  2. Et haluais jakaa kapulan pitoon treeniohjetta? Meilläkin kapulan räkiminen on pop. Paitsi nyt kun edellis kerralla hullu harmaa sylkäs kapulan pois suustaan pää niin pystyssä, että kapulan laippa osu sitä silmään...


    Riittävä epätoivoaste palikkaohjeisiin siis..? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin yrittää. Yritin hetki sitten selittää niitä yhdessä fb-ryhmässä ja se oli jo aikamoista verbaalista jonglööraamista, mutta jos saisin palikoitua ja esim. kuvamateriaalia tueksi. Oikeasti se on tosi yksinkertainen juttu, mutta vaati ainakin meikäläisellä vipujen naksahtelua päässä. :)

      Poista
  3. Tsemppiä treeneihin, hyvältä näyttää ja toi hyppy näyttää tosi mageelta, kiva uudistus alokkaaseen! Joo kaukot ON tyhmät, mutta toisaalta hyvä että niiden kanssa aloitetaan takkuam..eikun treenaaminen jo alokkaassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaukot on kivat. Mutta tyhmätkin. Oon taas miettinyt, et josko sittenkin tekisin myös alo/avo-kaukot takajalkatargetilla enkä säätäisi perinteiseen tyyliin, mutta Laika saattaa osata jo ihan riittävästi jälkimmäiseen. EN MINÄ TIEDÄ. :D

      Poista
  4. Hyvältähän tuo teijän tekeminen näyttää!!! Ja noihin sun ongelmiin olis paljon ideoita, millä saa helposti pois (en viitti tähän laatimaan jäätävää listaa) . Mutta meijän pitää joskus mennä uhessä treenaamaan ehottomasti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Heh, mulla on itsellänikin kasa ideoita, noissahan ei ole missään mitään ylitsepääsemätöntä ongelmaa.

      Poista

Vingutathan meille siilipalloa, sillä siitä me pidämme!