sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Onnistuneet vai epäonnistuneet pentutreffit?



Vuorovaikutus koirien kesken on yleensä mielekästä ja hyväksi lähes koiralle kuin koiralle. Leikkiminen, haistelu ja yhdessä kulkeminen ovat tärkeitä ja edistävät hyvinvointia. Varsinkin pennun olisi tärkeää kohdata lajitovereita ja oppia kommunikoimaan erilaisten koirien kanssa eri tilanteissa, jotta siitä tulisi taitava koiranpuhuja. Vaikka nämä taidot yleensä edistävät hyvää arkea, tiukan paikan tullen niillä vältytään jopa vammoilta, kun suoraviivaisen, kiihkeän hyökkäyksen sijaan koiran taitopakista löytyykin erilaisia rauhoittelu- ja neuvottelukeinoja. Pentutreffeillä on myös fyysistä kuntoa ja koordinaatiota edistävä vaikutus, jos treffipaikka on virikkeellinen.

Pentutreffeillä kävijän kannattaa kysyä itseltään muutama kysymys:

Tunteeko pentuni olonsa turvalliseksi? 
Onko pennullani tapaamisessa hauskaa?
Toimiiko pentuni muiden kanssa turvallisesti ja hauskasti? Pelottaako sen toiminta? Jyrääkö se muut?

Kaikkiin kohtiin voit itse vaikuttaa.

Jos pennun olo turvaton, väistä kauemmas ja muista ensi kerralla, että se voi tarvita aikaa ja etene sen ehdoilla. Pentu, joka jännittää, hakee turvaa yleensä ihmisen jaloista, mutta se voi myös painautua vasten seinää tms. mutta ennen kaikkea sen elekieli kertoo, milloin sillä on epämukavaa. Toista pentua karkuun juokseva koira voi leikkiä tai paeta ja näillä käytöksillä on iso ero.

Turvallisuus ja hauskuus liittyvät kiinteästi toisiinsa. Toisinaan kaksi rohkeaakin pentua voi puhua eri kieltä. Laikan pentutreffiaikoina huomasi hyvin selvästi, miten isompi porukka jakaantui vähintään kahtia, yleensä niihin, jotka juoksivat, ja niihin, jotka painivat. Kaikkien koirien olisi hyvä oppia jonkin verran sovittamaan leikkiään, mutta esimerkiksi Laikan ainut painikaveri on Vinski, vaikka tilaisuuksia on ollut. Painiviin koiriin se suhtautuu kylmän viileästi ja leikkii mukana painimatta. Painiyrityksistä se väistää pois, tarpeen vaatiessa murinan saattelemana.

Vaikka oma pentusi jyräisi, purisi, haukkuisi ja painisi, kaikki pennut eivät pidä siitä ja osaa se jopa pelottaa. Olet itse vastuussa koirasi käytöksestä ja omalta osaltasi myös muiden koirien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Mieti, rakennatko pentutreffeillä iloista leikkijää vai tulevaa koirapuistokiusaajaa. Esimerkiksi niskassa roikkuminen, haukkuen lähestyminen ja astuminen ovat käytöksiä, joita moni pentu jopa pelkää, mutta valtaosa pitää vähintään epäkohteliaana.

Tutustu koiran käyttäytymiseen ja elekieleen ja tarkkaile omaa pentuasi. Esimerkiksi jalkojen välistä haukkuva ja häntä matalana pureva pentu ei rohkeana isottele, vaan luultavasti pelkää. Toisinaan pennut kuitenkin tykkäävät nujuta ihmisten jaloissa ja sylissä, mutta tilanteilla on valtavasti eroa.

Kaikki pennut eivät sovi kaikille treffeille ja niillä on yksilöllisiä tarpeita.


Miksi mietin tällaisia? Koska kävimme tänään Vinskin kanssa Mustin ja Mirrin järjestämillä pentutreffeillä. Ne olivat varsin lyhyet painit, sillä joukossa lievästi sanottuna päsmäröi muita vanhempi pentu, joka oli erittäin kiihkeä ja puhui koiraa huonosti. Koska sen toimintaan ei puututtu, vaikka se esimerkiksi astui toisia pentuja, lähdimme kokonaan pois ja samalla mainitsin henkilökunnalle, että nyt ei omavalvonta toiminut ja treffikonseptissa voisi olla kehittämisen varaa. Menin kyseisille pentutreffeille, koska tähän aikaan vuodesta ulkotapaamisten järjestäminen on vaikeampaa kuin kesällä. Ajattelin, että tässä olisi voinut olla hyödyllinen tilaisuus. Jatkossa taidan hakea pentupainikumppanit itse tai maksaa siitä, että ulkopuolinen puuttuu tilanteeseen ennen sen eskaloitumista, jos omistajan koiranlukutaito ei siihen riitä. Pääkaupunkiseudulla sellaisia palveluita tarjoavat ainakin seuraavat koirakoulut:

Koirapalvelu Virike

Sportti Hurtta
Koirakoulu Visio
Koira- ja kissakoulu Heiluva Häntä

Muokattu 8.3.2015 klo 19.48: Lisätty koirakouluja.

7 kommenttia:

  1. Mustin ja Mirrin pentupainit... <3

    Boriksen kans oltiin kerran. Pienten pentujen vuorolla oli nelikuinen kultsu jyräämässä kaikki, kukaan ei puuttunut. Seurasin yhden mudikasvattajan kanssa sivusta touhua ja annettiin Boriksen ja sen silloisen pennun sitten nuohota siinä aitauksen ulkopuolella vähän kaksin samalla kun juteltiin. Sen jälkeen mentiin suosiolla sitten vähän pidemmälle sastamalaan, josta oli hyviä kokemuksia jo ennestään. Se oli kiva kun oli 15min leikkiä ja sit koirat kiinni ja 15min jotain treenaamista. Oli sieläkin yks tämmönen "En voi päästää mun mäyräkoiraa leikkimään ku sen selkä menee varmana katki kun se juoksee" tyyppi mut sit se ohjaaja vaan yritti selittää et turha siel on yksin nurkassa seistä pentu sylissä tjsp. Boris löysi sieltä parhaan painikamun ever, tanskispennun :D Ne oli kyl hulvaton pari..

    VastaaPoista
  2. Lisätäkseni tuohon vielä siis että asiasta mainittuani kukaan ei puuttunut :D Ja sanottuani kultsun omistajalle että tää on kyllä pienten pentujen vuoro tää vastas et aijaa ja ei tehny elettäkään ottaakseen sitä pois aitauksesta.

    VastaaPoista
  3. Tän takia toivoisin, että talon puolesta olisi ollut joku peräänkatsoja. Lähdin siis kyllä tästä tietoisena liikkeelle ja tuumin, että lähden pois, jos joku perseilee. Jouduinkin sitten lähtemään. Tosin esim. meidän lähiliikkeen treffeillä on ohjaaja, mutta ne on tietysti meidän agility-treenien aikaan. :P Tuollahan olisi ollut varmasti tosi kivaa, jos se yksi tapaus ei olisi sattunut sinne samaan aikaan, sillä muut pennut näytti olevan tosi kivoja.

    Jotenkin tosta mäykkyjutusta tulee mieleen, että toki kukin tyylillään ja turvallisuus edellä, mutta jos tasamaapaini muiden pentujen kanssa rikkoo koiran, voi olla, ettei se selviä ihan tavallisesta elämästä muutenkaan.

    VastaaPoista
  4. Oon ollu aina suunnattomasti näitä vastaan koska tosiaan oon nähnyt aika villin lännen menoa näissä. Mutta aivan pakko kehua Pirkkalan Muppetin pentupaineja ja sitä tätiä joka siellä on ollut portsarina, on meinaan auktoriteettia sekä koiria että omistajia kohtaan ja osaa lukea koiraa. Sinne kaikki pirkanmaalaiset! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omg miten hyvä nimi puodilla. :----D Toivottavasti joku poimii vinkin!

      Poista
  5. Mä taas oon saanut pelkästään hyviä kokemuksia m&m pentutapaamisesta. Tosin tuo onkin rohkeampi pentu eikä mene niin helposti rikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä tässä nyt kategorisesti moitittukaan Mustin ja Mirrin treffejä tai muita samantyylisiä. :) Lähinnä omavalvonnan puutetta. Tuolla olisi ollut rohkeallakin pennulla luultavasti melko epämiellyttävät oltavat.

      Poista

Vingutathan meille siilipalloa, sillä siitä me pidämme!