tiistai 14. huhtikuuta 2015

Paluu perusteisiin


Olen viime aikoina keskittynyt ihan perusasioihin. Kun Vinski tuli taloon, piti mennä aloitusruutuun ja ruveta rakentamaan pohjia. Yritin muuten viime talvena kirjoittaa postausta aiheesta mitä teen seuraavan pennun kanssa eri tavalla ja sitten minulla olikin pentu sylissä ennen postausta, hoh. Mutta Vinskin tupsahdus sai miettimään Laikan osaamista eri kantilta. Se osaa paljon ja välillä epäilen sen taitoja. Välillä taas yliarvioin. Tosin yleensä yliarvio on ennemmin jonkinlainen oman osaamisen  yliarvio tai halu oikoa, vaikka olisi järkevää huokaista hetki ja hioa tarkasti tai rakentaa alusta asti. Sorrun monesti vieläkin ajattelemaan, että kyllä sen pitäisi osata ja sekoitan preesensit ja futuurit konditionaaliin. Se osaa kyllä paljon, mutta ajatuksia se ei lue tai tiedä, mitä ja miksi tokokokeessa tehdään.



Mainio esimerkki oikomis- tai kokeilunhalusta oli ajatus opettaa tulevan tokon AVO-luokan merkinkiertoliike vain ketjuttamalla jo merkin taakse vihjeestä menevälle Laikalle perusasentoon syöksyminen kutsumalla se sivulle kartion takaa. En tiedä, miten normaalin koiran kanssa tämmöinen menee, mutta Laikalla oli ihan omat sävelet. Laitoin merkkikartion paikalleen, otin koiran perusasentoon ja lähetin sen merkille. Menihän se. Melkein taaksekin. Tosin kaataen merkin samalla.  Sitten se otti sen hampaisiinsa ja lähti pinkomaan aarteensa kanssa. Sain tötsän sitten käteeni, mikä oli tietysti kilttiä, vaikka siinä olikin hampaanjäljet. Mua vaan nauratti. Luonnollisesti piti kokeilla uudestaan ja sama toistui. 

Viesti oli se, että ehkä tämä ei ollut se paras tapa. Isoa kartiota minulla ei ole, mutta kohteen kiertäminen on niin helppo sheipattava ja yleistettävä, että hiekalla täytetty iso limupullo riittänee. Sitähän sen ei pitäisi saada mukaansa, toisin sanoen minimoisin tilanteesta yhden piraattivahvisteen.

 laika logged in
laika: måi
laika: 8----D
laika: teenksmä hyvin???

Laika on treenannut myös perusasentoa. Olen aina sanoittanut päässäni, että sillä on taipumusta keulia varsinkin korkeammassa vireessä niin, että se on välillä puoliksi takanani ja välillä tassut kengilläni. Ja kaikkea siltä väliltä kaikkiin ilmansuuntiin. Ylösalaisin se ei ole vielä ollut. Lisäksi se ei ole osannut hakeutua kunnolla oikeaan paikkaan, vaan sitä on pitänyt vähän ohjailla tai ohjeistaa uusiksi. Mutta no more. Koska taitoja voi saa täytyy ylläpitää. Joten naksu kouraan ja palkkailemaan. Nyt se on jo paljon parempi. Laikan päässä on paljon asiaa, mikä liikkuu yli satasta sekunnissa, joten välillä se ei onnistu, mutta yrittää se jaksaa. Enkä jaksanut kikkailla, palkkasin oikeasta oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan.

Yrityspuudeli paras puudeli. <3

Agilityssä on omat haasteensa. Siinä vasta outo laji. Jotenkin se on ollut mulle aina sellainen koiraharrastuksen outo saari, jossa mikään lainalaisuus ei oikein päde. No voi viddu Mage, kyllä pätee. Esimerkiksi se, että ajattelen radalla liikaa. Koska agility on Jotain Ihan Muuta, käyn yhden ratatreenin aikana läpi varmaan kaikki lapsuustraumat, häpeät, pelot, epävarmuudet, Laikan osaamisen ja valuvat housut. En juuri koskaan suo sellaisille asioille ajatustakaan, kun naksuttelen Vinskin pyllyä kivelle. Silloin koulutan, teen. Ajattelen settien välissä. Miksei agility ole kouluttamista? Jos se vaikka tästä lähtien olisi. Tai siis ensi viikosta alkaen, koska luultavasti tällä viikolla yskin ja ryystän räkää. Älkää koskaan kysykö multa, olenko ollut terveenä, sillä seuraavana päivänä en luultavasti enää ole.

Tänään Laika irtoili eli korjasin sen estefocusta - sitä ihan maailman perusjutuista perusjutuinta. Kaksi kertaa hyppy etupalkalla odottaen katsetta kohti hyppyä (ei kohti minua) ja koira matkaan. Kolmas ilman. Katse viipyi, mutta vilkaisu esteelle tuli ja Laika ampui hienosti eteenpäin. Toistin saman kahdella hypyllä samalla kaavalla. Tästä lähtien radalle pääsee vain esteitä tuijottamalla, kyllä se tietää, että olen sen mukana.

Laika on nyt siinä pisteessä, että joku sanoisi, että siltä voisi vaatia. Mun mielestä se on koirankoulutukseen yhdistettynä hankala sana painolastinsa takia. Ei kelvoton, mutta hankala. Laikan osaamistaso kuitenkin suo sen, että voin nostaa kriteereitä ja jättää myös palkkaamatta tiettyjä asioita. Laikan ongelma on tavallaan myös sen hyvä puoli: se palkkautuu tekemisestä. Sille ylimääräinen pyörähdys radalla on kannattavaa tehdä, jos sen jälkeen saa jatkaa. Lisäksi sen toistamista kannattaa yrittää uudestaan, koska se oli siistiä äskenkin. Mulla on hyvin vähän virhemarginaalia. Joskus Laika painaltaa menemään "läpi ohjauksen", koska se meni sinne myös edellisellä toistolla ja se oli silloinkin hienoa. Toistan, hyvin vähän virhemarginaalia. Jostain oudosta syystä tämä haaste saa silmät kiilumaan. Että bring it on, bitch, koulutushaaste.

Jos luit tänne asti, niin täällä on Vinski. Vinski on treenannut kaikkea hienoa, kuten pylleröintiä ja maahanmenoa (toimii vihjeestä, lisätty on minihetki kestoa ja häiriötä) ja kontaktipeliä, jossa koira saa ihmisen liikkumaan ja syöttämään ruokaa. Vinski on myös käynyt loikomaan trimmauspöydälle ja oppinut suunnilleen kuono-vihjeen, joka tarkoittaa sitä, että pienten villakoirien tulee painaa kuono tukevasti Tiinan tarjoamalle kämmenelle ja pitää sitä siinä. Vinski osaa myös laittaa pehmokurkun koriin ja jaksaa kantaa 750-grammaista kapulaa. Jos joku ei ole jo tajunnut, niin Vinskistä tulee varmasti yhtä hulvaton eläin kuin Laikasta. Yläkuvassa Vinski treenaa mondioringiä, kuten kaikkien villakoirien pitäisi.


14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kukapa ei nauttisi tarkkaan harkitusta, tyylikkäästä estetiikasta. B)

      Poista
  2. Hauskaa samoja aiheita löytyy. :) Hirmuisen kiva blogi, jään seuraamaan teidän matkaa ja erityisesti klikkerikoulutusjuttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, tervetuloa joukkoon hurjaan! Laatua en takaa, enkä kyllä määrääkään, mutta toivon, että naksuttelujutut lisääntyy vaan. Sorry not sorry jos tätä nyt lukee joku jota ei kinosta. :D

      Poista
  3. Jee, omat piskelöt eivät ole ainoita jotka harrastavat merkkien kantamista! :D Laika on sentään kiltti ja palauttaa sen sulle, kun taas omani juoksevat pitkin pihaa ja kiertävät mut kaukaa, kunnes hakevat uuden tötsän. Ruudun opettelu on saanut lansujen ja seropin kesken ihan uuden merkityksen... :D

    Vinski on muuten mahdottoman suloinen. Se oli jotenkin niin hauskan näköinen tuossa hiukan pitemmässä turkissa! Hienosti se osaa opetella erilaisia temppuja tuon videon perusteella, laittelehan myöhemminkin lisää videoita Vinskin tempuista ja treeneistä, kun kyllä tuollaista suloista villapentua kelpaa katsella. :)

    Sulla on tosi hyvä ote kirjoittamiseen, ja jokainen postaus on aina omanlaisensa. Tyylisi tunnistaa ja se on humoristinen, tai ainakin minä saan nauraa tekstejä lukiessa. On kyllä todella hauskaa seurailla teidän touhuja, jatkakaa samaan malliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höhöö, meillä opetellaan ruutu ilman merkkejä ja lisään ne häiriöksi myöhemmin sattuneesta syystä. :B Mut joo, ei oo tylsää hetkeä, ei varmaan sunkaan porukan kanssa. :'D Laikahan on kiltti, jos on. Yleensä se on myös tuhmis...

      Pitäisi videoida enemmän! Kaikkia videointiprojekteja on ilmassa, kunhan löytyisi aikaa niiden toteuttamiseen. Vinskin turkki lyhentyi taas tänään vähän, kun oli trimmiharjoitustuokio. Tosin ei se varmaan missään näy, kun se on tollanen kakkasutturaeläin. :D Mut söpörusina silti. :3

      Jaaaaaa kiiiiiitän! Oli eri piristävä kommentti!

      Poista
  4. Meilläkin harrastetaan merkin kaatamista! Tilda ei sentään vie sitä mukanaan mutta ilme on tyyliin "kato mamma se kaatu ihanniinku viimeks!!!" Hehheh... Mulla alkaa kans olla tosi, siis tosi kova villakoirakuume, eikä tän blogin lukeminen ainakaan helpota sitä. Ehkä se johtuu siitä etten oo vielätavannut toista lagottoa (tildan lisäksi) josta saisin sen kaltaisen harrastussukkulan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merkinkaatajien traumauttamat ry. :D Hoo, villat on tosi ihania, vaikka toki tässäkin rodussa voi olla vaikeuksia löytää kivoja yhdistelmiä.

      Poista
  5. Hahhahahahah vähä hyvä tuo badass kuva :D :D

    VastaaPoista
  6. Putosin ihan täysin kun toi kuva lävähti näkyviin. :DDDD

    VastaaPoista
  7. Hahaha, ihana kuva ja loistava kuvateksti! :) Tosi kiva blogi, jään seurailemaan.

    VastaaPoista

Vingutathan meille siilipalloa, sillä siitä me pidämme!