perjantai 27. toukokuuta 2016

Masi Lihis ja me muut


Laika kävi eilen mätsärikehässä, kun oltiin paikalla häiriötreenaamassa ja pieniin aikuisin oli ilmoitettu tosi vähän koiria. Yllätys yllätys, sijoituimme sinisten toisiksi. Ei sentään ihan viimeisiksi. Tuomarin mielestä Laikalla oli ihana karva ja liikaa ihraa, molemmista olen samaa mieltä. Tuomari oli villakoiria arvostelevaksi ulkomuototuomariksi positiivinen yllätys, kun ei nauranut kaljua läskiä ulos kehästä. Laika tosin on sijoittunut ennenkin kaljuna tuomarilla. Nyt saa taas nää hommat jäädä, ei siellä kehässä ollut taaskaan niin hauskaa. Mutta tulipahan käytyä. Ajelin koirat tosiaan jo toistamiseen tänä kesänä ja nyt on taas hyvä. Ensi kerralla sitten heinäkuun lopulla, ellei tule hiki jo aiemmin. Vinskillä on tosi tuuhkea karvarotsi...

 Sitten, I did a oops: ilmoitin Laikan tokokeeseen. Syteen taikka saveen, ajattelin. Oli tilaa, miksei. Homma on sen verran paketissa, että ykköseen on realistiset mahdollisuudet ja paikkamakuukin toimii. Nyt, kun pentuprojekti meni hyllylle, tässä joutaa treenaamaan vaikka ja miten hyvin tänäkin vuonna. Katsotaan, mitä kokeesta tulee, menen aika rennoin mielin sinne. Tiedetäänpähän sen jälkeen mitä treenata, jos ei onnistu. Huomaan itsestäni, että koeura pitää saada breikattua, että on edes joku tatsi asiaan. Ja heh, sunnuntaina se menee rally-kisoihin.


Laika on nyt treenannut ihan asiallisen määrän tokoa. Entiset murheenkryynit sujuvat soppelisti. Ketjutin tänä aamuna Ojangossa niitä tuoreempia valmiita liikkeitä (kaukot, jäävä maahanmeno ja vanha tuttu hyppy) ja ne toimivat tosi hyvin. Seuruun juoksuosuuksia pitäisi tehotreenata palkan suunnalla, koska Masilla on edelleen kiusalliset jouset jaloissa. Niillä jousilla se on mun naamalla, jos en tee asialle mitään. Olen opiskellut täyskäännösten kävelyä, koska sain siihen hyvän videolinkin. Ongelma on lähinnä vasempaan käännöksissä, kun kierrän liikaa, ettei dogi liiskaannu. Laika on petrannut pyllyn käyttöä ja hyvässä vireessä tuollainen vasempaan käännös on sujuva.

Paikkiksia olemme treenanneet ihan turbolla nyt, lähes joka päivä eri häiriön kanssa. Tänään Laika lojui minuutin superrentona kamujen keskellä, kun kentällä haukuttiin ja yli lensi helikopteri. Se ei bongaile juuri mitään ilmoiteltavaa, vaan pitää rentona kontaktia. Katson sitten mahdollisen aloykkösen jälkeen, miltä kokeenomainen paikkaistuminen näyttää ja onko hyvä mielentila läsnä sielläkin. Paikkikseenkin pitää muistaa viritellä se otus enkä saa pelätä sitä, että se alkaa kiehua, vaan Laikan voi herättää ja laittaa suorittamaan. Jos sitä ei virittele, se näkyy todennäköisesti hitaana maahanmenona tms. jos se ehtii miettiä jotain muuta (ja Masit ovat kerkiöitä eliöitä).


Vinski on treenannut enimmäkseen agilityä ja haistellut vähän eukalyptustakin. Hajua pitäisi muistaa kantaa mukana hyviä paikkoja varten, mutta aina se tuppaa unohtumaan. Hyvät luustotulokset ryydittivät agin treeni-intoa ja aloitin keppitreenit. Se on yksittäisistä esteistä ehkä hauskin koulutettava, ainakin 2x2-metodilla! Treenit ovat vaihtelevia, koirilla on vauhtia ja lelulla sheippaaminen on jotenkin tosi kivaa. Oivalluksia on hauska seurata.

  
Aloitimme 18.5. iltana keppien treenaamisen. Ensimmäisen toistosarjan vedin nopeasti nameilla, jotta Vinskille syntyi konekivääritahdilla syötettynä kuva siitä, mistä kipittää läpi. Siirryimme seuraavassa sarjassa tennispallopalkkaan ja aloin jo muunnella lähetyskulmaa tässä ja seuraavassa sarjassa. Viimeisessä sarjassa lisäsin toisen portin. Kokonaisuudessaan muutama lyhyt takeltelu molemmilta, mutta muuten treeni sujui erinomaisesti. Vinski on tietysti koko elämänsä oppinut havainnoimaan ympäristöään ja omaa tekemistään, joten tämä oli vain uusi muunnos tutusta tehtävästä.

Vinski on sen jälkeen treenannut keppejä kahdesti useamman sarjan. Lapsuksia on tullut tosi vähän ja portteja ei tarvitse nitkuttaa vinompaan mitään millimetrimatkoja. Pääsimme tänään yläkuvan tilanteeseen ja tarkoitus on treenata ensi kerralla lisää etäisyyttä ja umpikulmia. 

Keppien lisäksi olemme jatkaneet juoksukontaktitreenejä eli mattokohteen opettamista. Se sujuu, joskin vähäisestä treenimäärästä johtuen vauhti on vasta lisääntymään päin. Vinski on zuumaillut myös erilaisia hyppyesteitä, joista tutuin on rengas ja uudempia pituus ja muuri. Koulutin Laikalle renkaan alkeet ihan irtorenkaalla, mutta koska alkukeväästä Ojangon ulkokentällä oli pelkkä tavisrengas, aloitin saman tien sillä ja apupalkkaajalla. Sain tänään aikaiseksi lähinnä omalla kriteerihutiloinnilla ja koiran apupalkkaajan sijaintiin fakkiintumisella (tämä muistiona itselle!) kaksi tai kolme vääränlaista rengassuoritusta. Nyt niitä on yhteensä ehkä kuusi, oikeita ties miten paljon enemmän. Pituudella on nyt kaksi palikkaa ja muuri on ollut minimuuri.

Vinski on ihana agility-elukka. Se juoksee kovaa ja tarjoilee asioita ja tuulettaa kieltä ja hampaita, kun onnistuu. Tekee kovasti hommia eikä sillä keitä yli. Kehänlaitaodottelu on hetkittäin vaikeaa, koska olen kiirehtinyt omien koirien treenien yhdistämistä, mutta elän olosuhteiden kanssa.

2 kommenttia:

  1. Munkin pitäs ilmottautua tokokokeeseen.. Ehkä sittenkun saadaan rk3 ja jäädään rallylomalle. Mielessä nyt vaan kummittelee se paikkis, kun se siellä ekassa kokeessa tuli mun luo, vaikka tiedän että se johtui kylmästä. Tarviis silti ehkä vähän treenata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reenii vaan alle ja menoksi, vaikka sitten oman pään vakuuttelun nimissä. :) Sit vaan säiden herralle pyyntö, ettei sada happoa eikä räntää kentälle.

      Poista

Vingutathan meille siilipalloa, sillä siitä me pidämme!