maanantai 19. elokuuta 2013

Kennelpiiri vaikenee

(Tarhakettu HS.fi, saksanpaimenkoira http://www.dogsgermanshepherd.com/)

Kirjoitin hiljattain siitä, että vuosittainen Champion of Champions- ja Veteran of Veterans-gaala järjestetään Vantaan Fur Centerissä, suomalaisen turkisyritys Sagafursin tiloissa jälleen kerran. Gaala on Helsingin seudun kennelpiirin järjestämä tilaisuus ja HSKP taas on Suomen Kennelliiton alainen lafka. Toistaiseksi kennelpiiri ei ole ottanut mitään kantaa pariin ihmettelyyn, mitä Facebookissa blogissakin esiintyneeseen statukseen on postattu. Olisiko aika vetää johtopäätös, että tilaisuuden valitussa paikassa järjestäminen on johdonmukainen päätös?

Ehkä näyttelyihmiset eivät ajattele, että turkistarhaus nykymuodossaan olisi kovinkaan väärin. Huippunäyttelykoirahan muistuttaa turkiseläintä. Se on eläin, joka on olemassa lähinnä välinearvonsa vuoksi. Sillä on todennäköisesti turkki, joka saa sen loistamaan omistajansa valitsemassa harrastuksessa. Se ei saa riittävästi lajinomaisia virikkeitä, vaan viettää ison osan aikaansa häkissä, joka on juuri ja juuri sopiva satunnaiseksi pesäpaikaksi, ei sen enempää. Sekä turkiseläimillä että näyttelykoirilla on niiden elämää haittaavia rakenteellisia piirteitä, sillä molempien jalostusta määräävät lähinnä turkin määrän kaltaiset ulkokultaiset pikkuseikat eläimen oman hyvinvoinnin sijasta. Jos koiran normaali arki on lähinnä näytösten väliaikaa, tuskin turkistarhojen oloistakaan löytää huomautettavaa.

Tätä taustaa vasten vaikuttaa luontevalta, että näyttelyväen karvaisimmat, ruttuisimmat, sammakkojalkaisimmat ja köyryselkäisimmät palkintoporsaat saavat isoimmat rusettinsa juuri turkisväen tiloissa. Ulkopuolinen saattaisi kuitenkin kummeksua, eikö tämä ole ristiriidassa esimerkiksi Kennelliiton tekemän eläinsuojelutyön kanssa. Toisaalta ehkäpä gaalan kohdeyleisö ei olekaan eläinystävissä, vaan aivan jossakin muualla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vingutathan meille siilipalloa, sillä siitä me pidämme!