Tammikuun ensimmäisenä päivänä on Loltsin syntymäpäivä. Siis hyvää syntymäpäivää. Olisi kahdestoista jo, jos eläisit. Me rajan tällä puolen vietämme sitä ilman sinua.
Hankin aikanaan auringonkeltaisen työpöydän. Sen lipastot seisovat melko korkeilla jaloilla ja niiden alle jää puudelinmentävä kolo. Loltsi löysi aikanaan sinne ja pesikin kolossa monta vuotta nukkuen iltaunensa niin lähellä minua kuin mahdollista. Paavo ei halunnut nukkua kovalla lattialla ja Laika taas on aina valinnut korkeimman mahdollisen nukkumispaikan. Kun Loltsi kuoli, paikka tyhjeni.
Siellä on nykyisin uusi asukas. Vinskin mielestä pöydän alla voi nukkua, vaikka yltä ja päältä kolisee kova luihin, kun kampeaa koloon tai sieltä pois. Ehkä se on läheisriippuvainen tai pitää haisevista sukista, tai sitten se nukkuu Loltsin paikalla.
On outoa, että Vinski, joka on niin vahva osa nykyhetkeäni, ei koskaan tuntenut Loltsia. Sen nimi ei merkitse sille mitään, sen vaimentunut ominaishaju on osa taustasäteilyä, sille aprikooseilla pienillä villakoirilla ei ole syvempää merkitystä muiden koirien joukossa. Minussa on osa, jolla on tarve selittää näin monimutkaista konseptia ymmärtämättömälle otukselle, kuka oli Loltsi ja miksi se on tärkeää.
Loltsin kuolema tuli yllätyksenä. Sen vointi huononi syksyllä 2014, mutta toivoin kyllä vielä ehkä vuotta tai vuosia. Niitä ei sitten tullutkaan. Samaan aikaan, kun tietämättäni elin Loltsin viimeisiä kuukausia ja viikkoja, kävin Kuopiossa astutusreissulla ihan just because, kävin moikkaamassa syntyneitä pentuja ja olin tosi iloinen, kun hieno projekti oli poikinut toivotun lopputuloksen. Ihan vilpittömästi en ollut ottamassa mitään pentua, vaikka vähän harmitti, koska pidin vanhemmista. Koiraluku oli silti täysi ja suunnitelmia tulevan varalle oli. Ei ollut vaikea sanoa ei, kun mitään kysymystä ei edes ollut.
Tämä teksti on seisonut luonnoksissa jo yli puoli vuotta. Pelkäsin Vinski-uutisten julkaisemista yllättävän paljon, vaikka tiedän, että minulla on mitä ihanimmat lukijat. Pelkäsin tämän postauksen julkaisemistakin, vähemmän kyllä. Jokainen koirapalstojen rätkytyksiä lukenut tietää kyllä, miksi. Jos on altis sille paskavyörylle, mitä uuden pennun ottaminen voi aiheuttaa, haluaa säästää itseään, jos se on mahdollista. Turvallisuuden säilyttäminen on varsin inhimillinen tarve.
Moni hämmentyy ja alkaa töksäytellä kummia siksi, ettei itse voisi koskaan ottaa uutta koiraa heti vanhan kuoleman jälkeen. Joidenkin silmissä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin se, että vanhan koiran kuolema on juonittu, jotta taloon tulee tilaa uudelle. Vanha koira joka tapauksessa ansaitsee suruaikansa, jota pennun ei pidä tulla pilaamaan, vaikka pentuajatus olisi syntynyt vasta kuoleman jälkeen. Sille kuolleelle on enää herttaisen sama, mitä sen jättämässä maailmassa puuhataan.
Ajattelin näin pitkään itsekin. Koirankierrätystä tai tunnekylmyyttä on helppo nähdä sielläkin, missä sitä ei ole (ilmiö on tietysti olemassa, sitä en kiellä). Toisaalta ihmisistä voi samalla vaivalla ajatella hyvääkin.
Vaikka olin yhden koiran omistaja vain pari viikkoa, minulla on suruaika. Muista en tiedä, eikä minun tarvitsekaan. Mutta minun suruaikani alkoi viime tammikuun kahdeskymmeneskuudes eikä se kulu koskaan pois. Muotoaan se on muuttanut jo nyt, mutta se pieni sinisenmusta reikä ei ikinä lähde. Sen ei tarvitsekaan lähteä, kunhan sen rinnalla saa kulkea muutakin.
Suru ja ilo, ilo ja suru, voivat kulkea vahvasti käsi kädessä. Se oli tärkeä oivallus. Toinen tärkeä oivallus oli se, että minä voin rakastaa ja kuljettaa mukanani juuri niin montaa tärkeää otusta kuin haluan. Loltsi on edelleen läsnä ajatuksissani, mutta siellä on tilaa myös Vinskille. Siellä on tilaa myös monelle muulle asialle, mutta eritoten näitä kahta ei tarvitse asetella vastakkain, kun ne mahtuvat rinnakkain.
En ikinä vaihtaisi Vinskiä Loltsiin. En ottaisi kumpaakaan toisensa vastineeksi. Mutta jos saisin Loltsin takaisin, ottaisin sen tänne empimättä, vaikka niitä olisi sitten kolme.
Joskus ilo ja suru putkahtavat esiin samassa hetkessä. Juuri silloin, kun kevät on herkimmillään ihan kesän korvalla, on lämmintä, kuivaa, tuoksuvaa. Kun Vinski juoksee sydämensä kyllyydestä pitkin orastavaa niittyä ja muistan, että juuri tästä Loltsi olisi nauttinut. Sekin oli tärkeää hyväksyä. Itketään kun itkettää, vaikka hetki sitten naurattikin. Onneksi sentään vietän ison osan hereilläoloajastani koirien kanssa jossain, missä ei näy ketään.
Jos arvelet, voitko ottaa uutta koiraa heti vanhan kuoltua, pysähdy ja mieti. Kumpikin valinta on täysin perusteltu ja aivan hyvä. Jos pentu tuntuu huonolta valinnalta, älä ota sitä. Niitä kuuluisia unelmayhdistelmiä tulee lisää. Jos pentu tulee vain vanhan korvaajaksi ja naskalihampaiselta pedolta odotetaan neljätoistavuotiaan viisautta, sen pennun kotiosoite on kenties toinen kuin omasi. Ehkä toinen koirasi kaipaa seuraa ja sinulla on hyvä koti eikä mitään syytä olla ottamatta pentua. Silloin se kannattaa ehkä ottaa, vaikka ei pitäisi. Se ei pitäisi ei välttämättä ole oma ajatuksesi.
Niin hyvä postaus ja niin täyttä asiaa!!! Minä sain kovaa kurmuutusta Tuikin hankkimisesta. Olihan edellinen koirani jouduttu lopettamaan samalla viikolla. Nuoresta iästäni huolimatta olin varautunut Lurun menehtymiseen ja tiesin että sille olisi parempi, kun kivut loppuisivat. En kuitenkaan kestänyt ajatusta elämästä ilman koiraa, joten vähän hätäsestikin halusin uuden. Mutta toisaalta, vaikka minulta nyt menehtyisi koira, niin kun olisin saanut ensin puhua ja kirjoittaa menetyksestä, alkaisin heti etsiskellä "uutta". Se on terapeuttista, jos niin voi sanoa. Myös Maisan lopetuksesta luultiin, että raasu heivattiin pois minun pentuni tieltä :/ Siinä mielessä hassua, sillä Maisa oli vanhempieni koira ja parantumattomasti sairas.
VastaaPoistaSuremiseen on niin monia tapoja, moni itkee ja suree kauan. Itse en pysty enää jälkeenpäin itkemään. Kirjoitan ja piirrän mieluummin. Itseasiassa musta on molempien edesmenneiden kohdalla tuntunut helpottuneelta. Ihan vaan siks, että tietää, että toisella on nyt kaikki hyvin :')
Kiitos. :) Kyllähän se on terapeuttista. Tai ei varmaan kaikille ole, mutta varmaan jokainen sureva saa lohtua jostakin, siihen meillä on päässä ihan mekanismitkin olemassa. Musta "terapiakoirien" ottaminen on varsin sallittua, koska aika harvoin kellään taviksella on mitään mutkumähaluun-syitä kummempia motiiveja koiran oton takana. Kunhan siinä ei jää jalkoihin oma suru tai se tuleva pentu tai mikään muukaan.
PoistaMulle ei pitänyt tulla pentua ja itse asiassa Loltsin menehtymisen ja Vinskin ottamiseen johtaneiden ajatusten välillä oli hetki aikaa, koska en tiennyt, että siellä oli pentu edelleen vapaana. Eläisin nyt varmaan tosi erilaista elämää, mutta olisin varmaan koiramielessä sinänsä ihan onnellinen pelkän Laikan kanssa. Toisaalta mulla oli pitkän tähtäimen suunnitelmia.
Totta, suruprosessin (tai mikä tahansa vastaavan tunnemylläkän) voi käydä läpi todella monella tavalla, jos siihen on tarve. Kaikillahan ei ole sitäkään, kun moni jatkaa aidosti hyvinvoivana melko minimireaktiolla eteenpäin. Mä pystyn myös pukemaan surun sanoiksi ja kuviksi, sitähän tääkin teksti on, mutta sellainen suoranainen tunnereaktion ulostulo itkemällä tms. on tosi tyypillistä allekirjoittanutta. Isojen tunteiden isoja jälkiseurauksia. :D
Hyvä teksti, kiitos!
VastaaPoistaViisas, liikuttava kirjoitus ��
VastaaPoistaPiti tulla <3 eikä kysymsymerkkejä!
Poista<3
PoistaKiitos kirjoituksestasi. Oma koirani nukkui pois 16.1.2015, se oli vaikeampaa kuin koskaan etukäteen luulin.
VastaaPoistaOtan osaa, kohta teilläkin on menetyksen vuosipäivä. Toivottavasti postauksesta oli apua tai toivoa tai mitä vain, miltä ikinä sitten elämä nykyään näyttääkään.
PoistaMulla meni vuosi ennenkuin talouteen tuli uusi koira. Vaikka Pikillekin oli tullut katseltua kaveria "sillä silmällä" en vaan voinut muuttaa ajatusta todeksi kun Piki sitten yllättäin menehtyikin onnettomuudessa. Ehkä kun kaikki tapahtui niin yhtäkkäin. Naps. Ei siinä pystynyt ajatella hetkeen uutta koiraa. Sitten sitä vain ehkä alkoi miettiä, että on se kaikki koirasta saatava ilo sen kaiken surun arvoista ja Jali tulikin lopulta hyvinkin nopealla aikataululla. Naps. Ehkä sen näin sitten pitikin mennä (voi apua ja nyt alkaa itkettää)
VastaaPoistaAjattelisin, että vanhan koiran jälkeen uuden ottaminen voisi olla helpompaa. On jo ehtinyt tottua (siinä määrin kuin se on edes mahdollista) ajatukseen, että mitäs sitten kun tästä aika jättää ja on kerennyt ehkä prosessoimaan sitä menetystä? Toisaalta parempi elää vaan päivä kerrallaan kun koskaan ei tiedä mitä voi tapahtua.
Tuo viimeinen kuva on kaunis! <3
Varmaan aika iso osa ihmisistä, jotka tiedostaa jotenkin koiran vanhenemisen, käy jonkinlaista ennakoivaa suruprosessia. Mäkin Loltsin kanssa. Siksi aftermath oli ehkä niin puhdas kamaluudessaan. Tiesin, että tämä ehkä pian päättyy. Sitten piti "vain" elää todellisuuden kanssa. En tiedä, mitä olisi tapahtunut, jos Loltsi olisi ollut superterve ja sitten menehtynyt tosi yllättäen.
PoistaPäädyin muuten myös ekaa kertaa miettimään, oliko se suru kaikkien niiden iloittujen vuosien arvoista. Loppuun kun ei liittynyt mitään helpotuksen tunnetta (kuten voisi sairaan koiran lopetukseen liityä), se oli vain surua. Aiemmin olin sivuuttanut suurimmaksi osaksi tän kaiken. Pitkin kevättä mietin, että mitä, jos Laikakin kuolee nyt. Nyt se on onneksi helpottanut eikä ajatus vaivaa. Ja elämä voitti muutenkin.
Sullakin palapelin palat istui paikalleen lopulta, ehkä sen piti todella mennäkin niin. Elämä on ihan hyvä kuski. :)
Jälleen niin hyvä ja koskettava kirjoitus! <3 Ei muuta! Paljon hyvää ja iloa teille kaikille meiltä kaikilta! :)
VastaaPoistap.s. Aivan ihana tuo viimeinen kuva! <3
- Riika -
Kiitos, kuin myös teille. <3
PoistaTodella hieno kirjoitus!
VastaaPoistaItse olen kritisoinut että myötäillyt koiran hankkimista heti edellisen lennettyä avarammille maille. Ihmisestä riippuen olen kritisoinut tai kannustanut, kuten sanoit, toisille se sopii, toisille välttämättä ei.
Papin poismenosta ennätti kulua yli puoli vuotta ennen kuin Nuutti tuli taloon, ja se tuntui samaan aikaan paljolta ja vähältä. Eikä sitä edes laskettu kuin vasta viikko sitten. Nuutin tulolla ei käytännössä ollut mitään katsomista Papiin, valkoinenpaimentolainen olisi todennäköisesti silti tullut taloon - vanhuksen riesaksikin. Mutta on niitä päiviä silti mukava laskeskella, ja hämmentää itseään vaikka kuinka paljon!
Kiitos. :)
PoistaTällaisen päätöksen voi totta kai hätiköidä mihin tahansa suuntaan. Varmaan aika monelle on tuttu edes jotain kautta tarina, missä uusi pentu on vain vanhan korvike eikä oikein olemassa edes itsenään. Varmaan melko vähän väliä koiralle itselleen, jos sitä kohtelee hyvin, mutta painava suru on käsittelemättömänä aika raskas kumppani.
Voi, oon monta kertaa palannut lukemaan tätä postausta.
VastaaPoistaMun on pakko myöntää, että pidin ehkä vähän outona sitä, kuinka äkkiä Vinski tuli sulle. En ajatellut, että yrittäisit korvata Loltsia. Tuntui vain merkilliseltä, miten pystyit ottamaan pennun niin pian.
Tämä teksti selvensi erinomaisesti sun ajatuksia, kiitos kun julkaisit tän. Ja en tiedä mikä näissä sun postauksissa on, mutta en tätäkään voinut lukea itkemättä. Kirjoitat tosi kauniisti <3
Awws. <3
PoistaUskon, että se on ollut outoa ehkä monelle, oli se mullekin ihan akuutisti. En edes ole mikään erityinen pentuihminen, vaikka niistä tykkäänkin. Ehkä kuitenkin suunnilleen yhtä paljon kuin aikuisista koirista, eri syistä vain. Mutta esim. pentukuumeen on toistaiseksi synnyttänyt lähinnä jo tulossa oleva pentu. :D
Mulle Loltsin sureminen oli/on puhdistava kokemus. Hirvittävän kipeää, syvää surua, todella erilaista kuin moni muu tunne. Sen kanssa oli helpompi elää kuin esim. ahdistuksen ja ehkä siksi sen rinnalle oli ylipäätään mahdollista tuoda myös iloa, kun se siinä kynnyksellä odotti. Iso kokemus näin valtavien muutosten kantaminen rinta rinnan kyllä.