perjantai 19. joulukuuta 2014

Hyvä ruoka, parempi mieli


Vuosien koiraharrastuksen aikana olen ehtinyt nähdä ruokintatrendien muutoksen. Joku sata ja puoli vuotta harrastanut varmaan osaisi kertoa ruokintakulttuurin murroksesta todella pitkällä aikajänteellä, mutta jo pelkälle 2000-luvulle on tuntunut mahtuvan monenlaista. Kun imin tietoja pikkuisena kirjaston yleisluontoisista koirakirjoista, siellä useimmiten esiteltiin erilaisia valmisruokavaihtoehtoja ja toisinaan kotiruokaa ja näitäkin hyvin pinnallisesti. Aloittaessani koiraharrastuksen Loltsin tultua kuvioihin, tiesin ruokinnasta hyvin vähän mitään hyödyllistä tai perustavanlaatuista. Billinghurstilainen BARF oli kovassa huudossa. Se alkoi luonnonmukaisuusmarkkinoinnillaan kiinnostaa minuakin. Loltsi ei koskaan (onneksi) barffannut tiukasti tai tyylipuhtaasti, mutta BARF-ilmiö synnytti aidon kiinnostuksen koiran ravitsemusta kohtaan.

En esittele tässä niitä muutamaa laskua, joita ruokinnan takia olen tehnyt enkä jaa ruokintamääriä, koska siitä ei ole hirveästi itua koirien yksilöllisten tarpeiden takia. Loltsin ja Laikan kuppeihin päätyvää lopullista ruokamäärää säätelee vakaa näppituntuma. Eri ravintoaineiden tarpeet on kuitenkin laskettu, jotta ruokinta kattaisi kaiken tarpeellisen. Perustietoa koiran ravitsemuksellisista tarpeista etsivän kannattaa kääntyä tähän Facebook-ryhmään, Katiskaan, ja esimerkiksi tämän tai tämän kirjan puoleen lähdekriittisellä otteella. 

Loltsi on ehtinyt syödä nappulaa, nappulaa perinteisin lisukkein (lihaa, raejuustoa, piimää...), erilaisia koirapuuroja, NEUta, teinin hörhöbarffia ja nyttemmin 80/20-mallilla lihaa ja elimiä sekä nappulaa ryyditettynä tarpeellisilla lisäravinteilla. Laika on syönyt pentulaatikosta asti sekaravintoa, 7-viikkoisesta se on kasvanut 80/20-mallilla.Tulevaisuudessa minua kiinnostaa koirien siirtäminen kokonaan raa'alle, toistaiseksi menemme tällä edullisella ja käytännöllisellä systeemillä.

Loltsin ja Laikan ruokavalio koostuu yksinkertaisesti lihasta (useimmiten sika-nautaa), eläinrasvasta (tällä hetkellä lammasta, usein sikaa ja lohiöljyä), kalasta, sisäelimistä (maksa, munuainen), kananmunista, lisäravinteista (sinkki,  D3, merilevä=jodi, kalsium, magnesium, kalium, B-ryhmä ja glukosamiini) ja nappulasta (mitä milloinkin). Laika nautiskelee myös palautusjuomaa (ks. tämä linkki). Osa pitää sen käyttöä tarpeettomana, mutta minusta se on rankan, anaerobisen suorituksen jälkeen perusteltua. Sekoitan sen itse. Lisäravinteita koirat syövät siksi, että perusruokavalio (edes se tasapainotettu nappula) harvoin kattaa esimerkiksi sinkin ja D:n tarvetta. Laikan urheilullinen elämäntyyli vaatii toki sekin kropalta ja ruokavaliolta oman veronsa.

Toisinaan ruoka on kypsennettyä, mutta useimmiten ei. Jos keitän itselleni kananmunia, keitän yleensä reilummin kerralla ja annan osan koirille. Käytännössä kypsentämisellä ei saavuteta mitään haittaa, ennemminkin pientä hyötyä, mutta raa'an antaminen on käytännöllisempää, kun ruoka kulkee pakastimesta tai jääkaapista suoraan kuppiin. Säilön sapuskat pienessä arkkupakastimessa, joskin osa lihoista on kulkeutunut jääkaappi-pakastimen pakastinosaan, kun sellainen löytyi uudesta asunnosta.

Lihojen ym. ostopaikka vaihtelee. Tällä hetkellä pakkasessa makaa kymmenkunta kiloa Prismasta ostettua Oscarin koirille tarkoitettua sika-nautaa kilon pötköissä. Toisinaan tilaan lihat kotiin Vauhtiraksulta, harvakseltaan haen Kennelrehulta. Lampaanrasva on F-animalin valikoimista, kun pääsin sinne taannoin Erican peesissä. Elimet hankin myös Prismasta, sillä viimeksi mm. munuaisia löytyi tarjouksesta. Loota jauhettua maksaa kestää meidän taloudessa sangen kauan, joten ostin pakkaseen myös sitä. Kananmunia ostan tarpeen mukaan vähän mistä sattuu. Nappula on tällä hetkellä Hau-Haun pentunapuskaa banaalisti Tarjoustalon hyllystä. Pentunappula on Loltsin nappulakokofiksaation takia hankittua. Lisäravinteita olen hankkinut viimeksi Sporttimekan kautta.

Koirani syövät paremmin kuin minä. Kyse ei ole niiden ruokiin käytettävästä rahamäärästä, vaan laadusta ja siitä, että pyrin aidosti antamaan niille optimiravintoa. Iso ero on jo siinä, etten syö itse lihaa lainkaan, mikä olisi koiralle kohtuuton ruokavalio. Moni kritisoi laskemista ja lisäravinteita liian vaikeana. Kävin lukiossa lyhyen matikan varsin kamalilla arvosanoilla piirtäen viimeiseen kurssikokeeseen kaikkea muuta kuin numeroita, ja olen onnistunut laskemaan koirieni tarpeet. Se tapahtuu kerran, joten vaiva ei ollut iso. 

Luonnonmukaisuus ei ole minulle koiranruokinnassa mikään erityinen arvo. Koira on ihmisen jalostama kesyeläin, jonka olen itsekkäistä syistä halunnut itselleni lemmikiksi. Äärimmäisen harva eläin elää luonnossa pitkän elämän saaden oikeasti kaiken tarvitsemansa ravinnostaan. Luonnossa aliravitsemus, määrällinen ja laadullinen, on yleistä ja tappaa eläimiä jatkuvasti vaikuttaen välillisesti myös tautikuolemiin (heikkolaatuinen ravinto aiheuttaa vastustuskyvyn alentumista, joka taas altistaa ennenaikaiselle kuolemalle, jos sattuu huono tuuri). Lajityypilliset vaatimukset ovat asia erikseen. Yksilölliset tarpeet ovat asia erikseen. Ero luonnonmukaisuuteen on muutakin kuin semanttinen. Olen ihalunnut itselleni lemmikkikoiria ja vähintä, mitä voin niille tehdä, on tarjota niille niiden tarpeet täyttävää ravintoa, varsinkin, kun harrastus- ja liikuntavalinnoillani vaikutan aktiivisesti siihen, mitä ne tarvitsevat.

9 kommenttia:

 1. Mää olisin voinu kirjottaa tän. Jos olisin osannut. Terkuin heitin just mureinta villisikaa ikinä pillereiden kera koirille ja itelle sit hk:n hampurilainen ilman lisukkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on melkein proteiinipitoinen salaatti, viljahan on kasvi eiks joo?!

   Poista
 2. Fiksusti kirjoitettu, sun postauksia on kiva lukea kun ulosanti on niin selkeää ja faktat kunnossa :) Katiska on ihan mieletön paikka, riittävän vaan ei liian kansantajuisesti kirjoitettua settiä.

  Nana sai "nauttia" teinin hörhöbarffista (:D ihana termi!) meille tultuaan puolisen vuotta. Sen jälkeen se on syönyt pelkkää nappulaa, välillä jotain lisänä ja luita se saa säännöllisin väliajoin. Ruokamerkki on lähinnä Royal Canin, koska saan siitä kaverin kautta opaskoira-alennuksen. Kuivamuonan syöttäminen ei ole optimia lähelläkään, mutta helppoutensa takia en ole alkanut säätää muuta. Varsinkaan, kun Nana on ihan vain kotikoira ja vaikuttaa hyvin pärjäävän nykyisen ruokavalionsa kanssa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos mun puudelit tajuaisi puoletkaan siitä hypestä, mitä niiden ympärillä pyörii ja niillä olisi puhumisen taito, ne varmaan ensimmäisenä kiittäisivät Jakkea. :D Ei pelkästään Katiskan tietopankista, vaan ylipäätään siitä, että joku on naksahtanut aikoinaan paikalleen, kun seurasin tyypin kirjoittelua Lemmikkipalstoilla ja Koirat.comissa ja hekottelin kaikkia niitä pyllynsä satuttaneita kanssakeskustelijoita. :D

   Poista
 3. Aivan mahtava teksti. Ei sill ostopaikalla ja ruuan hinnalla ole väliä, jos tarpeet täyttyvät. Itsekin juuri muuttelin koirani ruokavaliota parempaan suuntaan. Ihanaa joulua teidän poppoolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Musta on aina kiva kuulla positiivisista ruokavaliomuutoksista. :) Hyvää joulua sinnekin, vaikka sitten näin Tapsana vasta. :D

   Poista
 4. Hei! Kivoja blogitekstejä ja mukava lukea tällainen kattava koonti jonkun ruokintatavoista. Meillä toiselle koiralle etsitään sopivaa ja monipuolista raakaruokintatapaa (nappuloita ei syö allergioiden takia). Muutoin luulen meillä olevan jo ihan hyvin kaikkea, mutta nuo lisäravinteet täytyisi vielä tarkistaa. Tuntuu vain, että vitamiinipillereiden syöttäminen kymmenestä eri purkista on taas uusi villitys, johon en ole vielä löytänyt omaa suhtautumistapaani. Mieluummin syöttäisin sellaista ruokaa, josta kaiken tarvittavan saisi ilman pillereitä. Mutta siis tämän kommentin pointtina, kiva kuulla näin kokonaisuutena jonkun koirien ruokavalioita. Selkiyttää aina hieman eteenpäin omiakin ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, että lue lue lue ja lue vielä kerran lähdekritiikillä, luitpa sitten mitä vaan. Sen jälkeen kysy (ja kysy vielä kerran). Tärkeintä on, että koira saa tarpeensa täytettyä. Syöttäisin minäkin mieluiten sellaista ravintoa, jossa on kaikki jo olemassa, mutta käytännössä sellaista joko ei ole (kuivaruokien lupauksista huolimatta) tai sitten sen koostaminen on samperin kallista ja/tai tehotonta (esim. silakan tai lohen syöttäminen deekolmosen tarpeiden täyttämiseksi). Mun mielestä pillereitä ei kannata pelätä, mutta ehdottomasti kannattaa tietää mitä syöttää ja miksi. Koiralta ei kannata evätä oikeutta laadullisesti riittävään ravintoon vain siksi, että jotkin tarpeet pitäisi täyttää purkista. Käytännössä Suomen leveysasteilla asuva ihminenkään ei pääse helposti riittävän D:n saantiin ilman purkilla käväisyä.

   Mutta hyvä, jos auttoi eteenpäin. Sanoisin, että puske kohti tulevaa uteliaana, kriittisenä ja avoimena koiraasi unohtamatta. :)

   Poista
  2. Hyvä neuvo tuo viimeinen lause. :) Silloin aikoinaan kun ensimmäiselle koiralle syötti kasvattajan suosittelemaa nappulaa, en olisi kyllä arvannut kuinka monimutkaisiin pohdintoihin ruokintajuttujen kanssa vielä päätyy.

   Poista

Vingutathan meille siilipalloa, sillä siitä me pidämme!