perjantai 1. elokuuta 2014

Koirani jäi keittiön lattialle :(

 
Ajelin Laikan viime viikolla toistamiseen tänä kesänä. Teen näin joka vuosi, kun on riittävän lämmintä, tänä vuonna tukka katosi ensimmäisen kerran jo toukokuussa. Näin tekee aika moni muukin rodun harrastaja, mutta aina silloin tällöin jokunen puudelipuristi tarvitsee nitroja näiden anarkistien hengentuotteiden kanssa. Ilmeisesti viime torstaista alkaen minullakin on yksi villakoira vähemmän, kun sen huolella kaksi kuukautta päkistämät villat jäivät tylysti kasaksi keskelle keittiöni lattiaa. 

Minulle harvemmin päin naamaa sanotaan mitään, luultavasti lähinnä siksi, että olen valikoinut seurani huolella. Tai sitten olen vain tässäkin asiassa niin tabascot hanurissa, että kukaan ei jaksa aukoa päätään. Keräsin kuitenkin jokusen loistavan ajelunvastaisen argumentin yhteen postaukseen. Ne pätevät useimmiten sellaisissa tapauksissa, missä varomaton villakoiran omistaja on kyllä jättänyt koiralleen karvaa, mutta soveltanut ja jättänyt sitä Vääriin Paikkoihin.

"Sitä ei tunnista rotuisekseen."

Vaikka villakoira onkin tunnettu muhkeista karvoistaan, on niidenkin alla koira, jolla on tyypillisesti tietynlainen rakenne ja ilme, puhumattakaan liikkeistä, jotka ovat rodun kohdalla ainutlaatuiset. Jos unohtaa villakoirasta puhuessaan nämä ja muistaa vain karvaisen pintakerroksen, on ote koko rotuun aika heikko.

Sitä paitsi - kenen itsetunto perustuu sille, että koira tunnistetaan juuri tietyn rotuiseksi? Minulle on ihan yksi lysti, vaikka satunnainen kadunmies kysyisi koirieni rotua tai luulisi niitä, herranjestas sentään, sekarotuisiksi. Vaikka villakoira on tunnettu ja yleinen rotu, joka esiintyy leffoissa, mainoksissa ja Voguen sivuilla, aina löytyy ummikoita, jotka eivät sitä tunnista, eivät edes leijonaleikkauksessa.
"Se ei kelpaa näyttelyihin."

Snif. Mikä menetys. Luultavasti siis pallittomat, hammaspuutoksiset ja muutenkin muotopuolet puudelit eivät ole laisinkaan villakoiria? Näyttelyt ovat niin pieni osa koiran elämää, että niille laitetaan monesti ihan kohtuuton painoarvo. Oli sitten väliaikaisesti tai pysyvästi näyttelyihin sopimaton, voi villakoiran kanssa harrastaa montaa muuta lajia. Tai olla harrastamatta, ei sekään nimittäin väärin ole.
"Villakoira tunnetaan turkistaan. Nih."

...ja olisi suotavaa tuntea ennemmin esimerkiksi luonteestaan ja monipuolisista harrastusmahdollisuuksista. Tunnen aika tukun luonteeltaan aivan loistavia villakoiria, iloisia, vilkkaita, sosiaalisia, aktiivisia, mainioita seura- ja harrastuskoiria. Mikä latistus onkaan typistää näin hieno rotu pelkkään karvaan! Tekisi mieli yleistää, että tätä virttä mankuvilla harvoin on mitään kiinnostusta rodun luonnetta ja harrastusominaisuuksia kohtaan, vaan määkijä haluaa useimmiten lähinnä nätin, hajuttoman ja mauttoman koiran juoksemaan ympyrää kehässä.

"Omistaja on laiska paska ja varmaan muutenkin omituinen!!!"

Omalla kohdalla vajaa puolet vuodesta, myönnetään. Sen loppuajan pesen ja trimmaan koirani 4-6 viikon välein, useamminkin, jos tarvis on. En tahdo, että koirani paistuu tai kerää puoli metsää mukanaan, koska minun on mahdollista välttää se. Kesäkelillä ajeltu villakoira on käytännöllisin mahdollinen villakoira. Laika viettää mielellään aikaa vedessä, mudassa, hiekassa ja metsissä kirmaten. Kotiin tullessa se on useimmiten kuiva ja puhdas. Jotenkin käytän sen turkinhoitoon menevän ajan johonkin muuhun, kun se kerran säiden puolesta on mahdollista.

Minulla on pari kaveria, enemmän tai vähemmän näyttelyitä harrastavaa, joiden koirilla on ollut vuosia leijonaleikkaus. Tänä kesänä toisen koira vaihtoi continentaalista nakupelleen ja toisen  skandinaavisesta Miami-tyyliseen kampaukseen. Molempien tyyppien koirat ovat aina tiptop-kunnossa ja niitä pestään ja trimmataan usein. Nytkö niistä omistajaraukoista tuli sitten laiskoja?

Jokaisen villakoiraa harkitsevan tulisi tiedostaa, että rodun mukana tulee aina velvoite hoitaa turkkia ja sen mukaan pitäisi elääkin. Turkinhoito on kuitenkin aina ensisijaisesti koiran terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista ja vasta toissijaisesti ihmisen esteettisten tarpeiden tyydyttämistä. Toisille tämä tarkoittaa sitä, että koira on lyhyessä turkissa tai kokonaan ajeltu. Minusta on koiran kannalta huomattavasti parempi ratkaisu pitää se takuttomana ja puhtaana lyhytturkkisena kuin antaa pitkän karvan mennä huonoon kuntoon vain siksi, että joku jossain joskus on sanonut, että villakoiralla pitää olla pitkä turkki. Turkin kuukausittainen ajelu tai lyhyeksi saksiminen on ihan yhtä lailla turkinhoitoa kuin näyttelyleijonan puleeraaminen.

Aika moni suosii isovillakoiralla continentaalia siksi, että siinä on vähemmän hoidettavaa karvapinta-alaa kuin skandinaavisessa, joka taas on suosituin trimmi pienemmillä kokomuunnoksilla. Tämä on yleisesti hyväksyttyä. Laiska saa siis olla, mutta vain vähän.

"Se on ruma."

(Sittenhän se vaan mätsää mun naamaan hei!) Ja ajattele, sun koira on koko ajan ruma siellä karvan alla! Aika paha. Villakoira näyttää ajeltuna sirolta, luppakorvaiselta peruskoiralta. Sellainenhan on tunnetusti aika pahannäköinen elukka. Jos taas ongelma on siinä, että villakoirilla on yleisesti niin heikot rakenteet (mikä ei, minun mielestäni, ole aina niin kaukana totuudesta), kannattaisiko sille jalostuksen avuin tehdä jotain eikä peitellä megamokia turkilla?

Sitten tietysti... Joillekin voi tulla shokkina, mutta aika moni koiraharrastaja pitää villakoirien näyttelytrimmejä aivan hillittömän rumina ja ajeltuja villakoiria sentään "ihan koiran näköisinä". Kuka tässä nyt sitten on oikeassa?!

PS.

Puolet koirasta saa ajella, mutta koko koiraa ei?

20 kommenttia:

  1. Mä oon monesti miettiny, että jos villakoirasta ois olemassa lyhytkarvanen versio niin mulla vois ihan hyvin olla puudeli. Meidän agiryhmässä oli villis ja siinä oli jotain samaa kuin tässä omassa, huumorintajuisia veikkoja :D Mä en vaan oo yhtään turkki ihminen ja vaikka sen turkin vois toki lyhyeksi ajaa niin tuntuis silti aivan liian vaativalta mulle joten voi olla että pysyn näissä nakummissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole ainut, jolta olen kuullut suunnilleen samoilla sanoilla saman jutun. :) Ylipäätään sellaisia helppoturkkisia seurakoirarotuja on aika vähän. Toisaalta tekisi mieli sanoa sulle, että laiskempikin (joskaan ei ihan patalaiska) pärjää villakoiran turkin kanssa, mutta jos ajelukaan ei yhtään huvita, niin rotu on kieltämättä poissuljettu. Minäkään, kuten eeeeehkä tekstistä saattoi huomata :D, en oo varsinaisesti mikään turkinhoidon ihmelapsi, vaan turkki hoidetaan, koska se kuuluu asiaan, ei siksi, että se olisi erityisen kivaa.

      Poista
  2. Hyvin kirjotettu. Shelteissä on hyvin räjähdysherkkä keskustelunaihe tämä turkin ajaminen, kun sitä jotkut kesäisin tekevät koiran kuumuudenkestävyyttä parantaakseen ja osa on taas sitä mieltä että shelteissä kaikista parasta on se iiihana turkki... Itse en edes ole leikannut muualta kuin mahasta ja housukarvoista, mutta silti sain kommenttia kuinka "rodunomaiset linjat ovat pilalla" ja että kestää kauan että päästään näyttelyihin. Mua ei kiinnosta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on pari sheltinomistajakaveria, joten sitä kautta tulee luettua esim. avoimia shelttiryhmiä joskus. Ja HOLY SHIT mikä paskamyrsky ajelluista shelteistä nousee! Shelttikin on ihana rotu ja mitä oon noihin kuumansiedon takia edes osittain ajeltuihin törmännyt, ne on kaikki tehty ihan syystä. Shelttien turkeissakin näkee välillä aika huikeita ylilyöntejä, kun tavoitellaan aina vaan näyttävämpää koiraa ja turkkia. Jos se on ihmisen aikaansaannosta, miksei sitä saisi koiran hyvinvoinnin nimissä ihminen vetää alaskin?

      Ja on se hei kamalaa, kun ei näyttelyihin pääse. Ajattelitkohan nyt ihan loppuun asti? ;)

      Poista
  3. Hah! Meillä ainakin ajellaan muutaman kuukauden välein koneella kaikki pois! Vuoden ajasta riippuen tietysti eri mittaisilla terillä. Toiselle jätetää korvakarvat ja häntätupsu 90 asteen häntämutkan "takia" :D kommentteja on pikemminkin puistoissa tullut siitä, kuinka kaunis koira onkaan, kun ei olla tiedetty että myös lyhyt perusturkki on vaihtoehto ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Senkin anarkisti. :D Monille koiraihmisille villakoiran ydin tulee ihan yllätyksenä.

      Poista
  4. En aikaisemmin juuri noteerannut villakoiraa itselleni sopivaa koiraa miettiessäni kun niillä on omaan silmään rumia trimmejä mutta joitakin vuosia sitten tapasin kaksi lyhyeen karvaan ajeltua villakoiraa ja ihastuin valtavasti ja seuraava koirani saattaa hyvinkin olla villakoira.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätäkin olen kuullut useammalta ihmiseltä! Rodun ulkonäköhän osuu luonnollisesti ensimmäisenä silmiin ja joillekin karvareuhka on niin vastenmielinen, ettei muu kiinnostus edes herää. En sinänsä ihmettele, vaikka itse joistakin näyttelytrimmeistä pidänkin.

      Tervetuloa mahdollisesti rodun pariin! :)

      Poista
  5. Sama täällä, meidän kaksi villaa on molemmat lyhyeksi ajeltuna vuoden ympäri. Omasta mielestäni villakoira on kauneimmillaan lyhyessä turkissa, niin että sen rakenne ja liikkeet näkyy. Puhumattakaan käytännöllisyydestä kahden elämästä nauttivan hulivilin kanssa, joista sekä lumessa että hiekassa (tai missä tahansa muussa...)kieriskely on ihanaa. Meillekin tulee silloin tällöin kommentteja puritanisteilta, onneksi edes kääpiö "näyttää villakoiralta", kaksiväristä "värivirheellistä" keskaria ei kaikki edes kestä katsoa. Näyttääkin vähän vesikoiralta...Huoh...Mutta kukin tyylillään, kunhan vaan muistetaan, ettei tässä ole yhtä tai kahta oikeaa linjaa, näyttelyissä meistä villakoiran omistajista käy vain pieni osa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nytpä oli paha, ajeltu kaksivärinen! Huh! :D Ei sillä niin väliä, vaikka joltain taliaivolta plopsahtaisi silmät ulos kaksivärisen takia. Ei helmiä sioille, u know. :P

      Poista
  6. Mä päätin leikata koiralleni irokeesin! Ihan vain, koska on liian kuuma ja irokeesi on rock! Onkohan se sitten jo kampaukseen trimmaamista? Koira ei enää makaa kuumissaan tuulettimen edessä, vaan jaksaa jopa köpötellä pieniä lenkkejä pahimman paahteen loputtua. Ei ole kyllä enää kuulunut "Oi, kun söpö pentu" ja enemmän hymyileviä katseita kun koira jaksaa hyppiä ja pomppia lenkillä paremmin. Sitten kun tulee taas kylmät ja lumet, niin koiralle kasvatetaan lämmittävä puudelikarva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irokeesihan on nyt aika kovassa nosteessa tietyissä puudelipiireissä, olet ajan hermolla! :D Tosi hauska leikkaus. Kokeilisin Laikalle, mutta tiedän jo etukäteen, että se saisi lähtökohtaisesti korkeajalkaisen koiran näyttämään vielä korkeammalta ja se voisi olla vähän hupaisaa. Loltsilla on ollut lyhyt keesi ja muistan, kuinka joku totesi Lemmikkipalstoilla sen näyttävän punk-lookistaan huolimatta vähän Anita Hirvoselta! :'D Äääh, me yritettiin olla niin rock...

      Poista
  7. Veikeeltä ja söpöltähän tuo villis näyttää ajeltuna! :) näillä helteillä varmasti myös paras ratkaisu koiran hyvinvoinnin kannalta.

    Ps. me fanitetaan Loltsin maailman söpöimpiä korvia <3 :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä sanoi meille tänään random mummokin bussissa. :D

      Loltsin korvat kiittää fläpädi fläpädi flää! :D

      Poista
  8. Word! Mut hitto, ku olis se sellanen lyhytkarvainen puudelilajike... Nimimerkillä se kahden villakoiran omistaja, joka ei millään jaksaisi ajella turkkeja kahdesti kesän aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäs kehitellä ajelurobotti.

      t. Itä-Vantaan insinööri

      Poista
  9. Hmm. itsellä ollut villakoiria jo jonkin aikaa ja nykyään myös sellanen näyttelyturkkinen kaveri ja ihmetyttää tällainen kahtiajako. Olen itse törmännyt juuri näiden lyhyturkkisten villisten omistajien pöyristyneisiin katseisiin ja negatiivisiin kommentteihin näyttelyistä ja pitkän turkin hyödyttömyydestä. Eipä ole ymmärrystä kaikilla nakuvillisten omistajillakaan. Minun koirani elävät normaalia koiranelämää näyttelyturkista huolimatta. Se vain vaatii itseltä enemmän viitseliäisyyttä ja suunnitelmallisuutta pesujen suhteen jne. Ja sitähän ei kaikki tunnu käsittävän. Pääasia on koiran hyvinvoinnilla - karvaan katsomatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää olisi ollut hyvä lisätä alkuperäiseen tekstiin. Mulla olisi ollut hyvä kuvapari kaverin koirasta, toisessa kuvassa se on skandissa ROP ja toisessa, yhä edelleen skandissa, hiekkainen, kurainen ja muistaakseni heittelee keppiä rannalla. Moni mun kaverin koira elää ihan yhtä koiran elämää kuin noi munkin. Totaalisen fine! Koiran hyvinvointihan on se pääasia. Mulla esimerkiksi ei olisi juuri nyt viitseliäisyyttä alkaa selvittää pitkää turkkia jatkuvasti, normaali turkinhoito asia erikseen (ja jos mulla olisi takkuikäinen, se olisi oma juttunsa). Kesällä me saatettiin käydä uimassa lähes viikon jokaisena päivänä ja pyörähtää sen jälkeen viileinä metsässä ja se olisi ollut aika jännä savotta jälkeenpäin.

      Tekstin viesti oli lähinnä ottaa kantaa asiaan nimenomaan lyhyeksi ajeltujen koirien, muidenkin kuin villakoirien, näkökulmasta. Sen takia näkökulma voi vaikuttaa tylpältä.

      -Tiina koulusta

      Poista
  10. Tiesinkin heti mitä kuvaparia tarkoitit. Koira ja omistaja tuttuja :) En yleensä kommentoi mihinkään mutta nyt tuli tarve tuoda tämä oma kanta esiin. Vastakkainasettelu luo lisää ennakkoluuloja ja ylläpitää strereotypioita. Kukin tallaa tyylillään ja on hyvä kunnioittaa jokaisen valintoja kunhan koira voi hyvin. Villakoira on oiva valinta - karvasta riippumatta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän kommenteista! Tekstiä kirjoittaessa ei ollut tarkoituksena luoda vastakkainasettelua, vaan lähinnä kyseenalaistaa se ajatus, että villakoira on pelkkä turkki tai että karvan ajelu/lyhyenä pitäminen kielii vajarista omistajasta. Sellaiseen toisinaan törmää. Ongelma on läsnä myös muissa roduissa ja esimerkiksi shelteissä flaidataan ilmeisesti joka kevät rajusti. Mikä on aika hassua. Toki tekstin voi lukea pitkän karvan bäshäämisenä, mutta sellaiseksi sitä ei ole tarkoitettu.

      Villakoira on erinomainen rotu. Moni harrastaja on sen onneksi huomannut ja puudeleita on päässyt aktiivisiin koteihin. Toivon positiivista vaikutusta rodulle. :) Turkinhoitovelvoitehan villakoiriin liittyy aina, kun koiraa ei saa ilman karvoja. :D

      Tiina (koulusta, ja kyllä mä välillä myös opiskelen)

      Poista

Vingutathan meille siilipalloa, sillä siitä me pidämme!