Päätin kirjoittaa Laikan (keskikokoinen villakoiranarttu Woolly Bohemia's Mary Bell) SLO-seurannan ylös blogiin enkä oman koneeni syövereihin. Näin se on paremmassa turvassa koneen vedellessä viimeisiään ja ilmaisten pilvien täyttyessä. Lisäksi siitä voi olla hyötyä muille SLO-koirien omistajille, vaikka sitten tiedonkeruu- ja vertaistukimielessä. Taudinkulku näyttää olevan varsin yksilöllinen.
Syksy 2017- kevät 2018
Yksi takajalan kynsi alkaa ottaa osumaa muita herkemmin. Kynnen sarveisainekseen tulee lommoja ja sitä ei tarvitse leikata. Huolestun, nostan sinkin jne. määrää Laikan ruokavaliossa ja katson, onko siitä apua. Laikan suvussa on tähän mennessä todettu usein SLO-koiria, joten huoli on tietysti iso.
25.11.2017 sanon ystävälleni Whatsappissa, että kynsi on mennyt huonompaan eivätkä lisäravinteet ole poistaneet oireita.
Koiran yleisvointi on koko ajan hyvä, kynsi ei vaivaa sitä, mutta pikkuhiljaa kynnen sarveisaines heikkenee entisestään. Lopulta samaan tassuun alkaa ilmestyä vastaavia kynsiä. Kynsivallit ovat kuivat eikä niissä ole tulehduksia tai vuotoa. Laika ei vaikuta kipeältä, joten eläinlääkäriin ei ole kiire, ajattelen.
26.5.2018
Leikkaan Laikan kynsiä agility-kisoja edeltävänä päivänä ja tsekkaan ne erityisen huolellisesti. Huonoja kynsiä on myös etutassuissa. Päätän silti lähteä agility-kisoihin ja seurata siellä tassujen kuntoa, mutta varaan maanantaina kotiin palatessani lähiklinikalle ajan.
1.6.2018
Laikan oireilu on selvää eläinlääkärillekin ja hän ehtii mainita SLO:n ääneen ennen minua. Laikan kynnet tsekataan sienen varalta (viljely puhdas) ja siltä otetaan kilpirauhasarvot, jotka ovat tukevasti viitearvojen sisällä. Lääkäri kirjoittaa lausunnon SLO-epäilystä ja lähetän sen kilpparikokeiden tulosten tultua Suomen villakoirakerhoon. Suosittelen ilmoittamaan julki rotujärjestölle jokaisen SLO-epäilyn ja -diagnoosin. Jokainen tiedonmuru on tärkeä tulevaisuuden koirien kannalta!
Eläinlääkäri suosittelee useampaa lisäravinnetta ja kirjoittaa myös pentoksifylliinireseptin. Hän kehoittaa aloittamaan lääkityksen vasta sitten, jos tilanne näyttäisi etenevän huonompaan. Ostin myös Abicin-pihkalakkaa suojaamaan hauraita kynsiä kulutukselta.
Laikan oireet ovat lievät eikä ell suositellut myöskään kynsien poistoa eikä varvasbiopsiaa diagnoosin viimeiksi varmennukseksi oireiden ollessa muuten hyvin tyypillisiä SLO-oireita.
Kuvia:
oikea etu |
vasen taka |
vasen taka |
Laikan kynnet ovat kestäneet tähän mennessä hyvin alkukesän viikoittaista agility-treeniä ja muutamat kisat kivituhkapohjalla (muutama kisarata, muutamat treenit). Tiistain ryhmätreeneissä yhdestä kynnestä paljastuu kahden treenisetin jälkeen ydin ja päätän jättää ulkoagilityn välittömästi, ellei sairaus mene remissioon. On todennäköistä, että vaikka sairaus menisikin kesän aikana remissioon, kynnet eivät ehdi palautua. Päätän kokeilla keinonurmipohjalla treenaamista/kisaamista meille hyvin, hyvin rakkaassa lajissa harvakseltaan, jos kynnet palautuvat vielä terveiksi. Suru on suuri, mutta harrastamme onneksi muitakin lajeja ja minun ei tarvitse jättää agilityä, koska minulla on Vinski, joka ottaa Laikan paikan ryhmätreeneissä.
vasen taka |
Haen Laikalle SLO-epäilyn antaneelta klinikalta 10 kpl kuurin karprofeeniä (Canicaral 40 mg / 1 tbl. vuorokaudessa, Laika painaa 10 kg), koska se on nuollut yhtä tassuaan. Ytimen paljastumisen takia tarjosin sille yhden kaapista kolutun Rimadylin. Huollan sen kynnet (leikkaan ne, mitä pystyn, lakkaan sairaat kynnet Abicinilla) ja nuollusta tassusta, joka on vaikuttanut aiemmin terveeltä, löytyy kynsiä, joissa sarveiskuori on irtoamassa ytimestä. Tassun nuoleminen lakkaa kipulääkityksen myötä.
Aion keskustelessa kivunlievityksestä mahdollisissa tulevissa kontrolleissa. Meillä ei koeta kipua, jos sitä vain voi hoitaa.
Tässä vaiheessa Laikalla on huonoja kynsiä:
- vasemmassa takatassussa (josta oireilu alkoi) 3/4, joista ensimmäisenä oireillut kynsi hyvin hapero
- oikeassa takatassussa 2/4
- vasemmassa etutassussa 2/5
- oikeassa etutassussa 1/5
Yht. 8/18 eli melkein puolet kynsistä on sairaita.
17.6.2018
Tsekkaan Laikan kynnet aamulla ja tassusta, jota se ennen kipulääkekuuria oli nuollut, löytyi kynsi, jossa kuori oli irronnut osittain ytimestä melkein koko kynnen matkalta. Ei ihme, että se oli kipeä.
Helmikuu 2019
Kynsissä ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia. Laika on ollut syyskesän ja helmikuun välisenä aikana muutamaan otteeseen kipeä, jolloin se on saanut käytösoireiden (lähinnä kynsien/tassujen nuolemisen) perusteella tulehduskipulääkettä, joka on auttanut pienelläkin annoksella. Helmikuussa löysin useammasta kynnen juuresta (kuivahkoa) töhnää, joka voi viitata tulehdukseen. Tähän paikallisantibiootti. Talvi on ollut runsasluminen ja lenkkikelit vaihdelleet hankikannosta loskaan.
Maaliskuu 2020
Laikan tilanne on ollut kuluneen vuoden aikana kohtuullisen hyvä. SLO ei ole mystisesti parantunut, mutta tilanne ei ole huonontunutkaan. Koira on ollut kipeä kynsistään aina muutaman päivän ajan 3-4 krt 13 kk aikana (viimeisin kirjoitushetkellä n. maaliskuun puolivälissä). Kipeys on ilmennyt tassun nuolemisena, joka on loppunut kipulääkkeen vaikutuksen alkaessa ja päättynyt lopullisesti siihen, että joku kipeistä kynsistä on jotenkin rikki. Kesällä 2019 muutamassa kynsivallissa oli turvotusta ja hiivaisen näköistä (muttei hajuista) töhkää, joka meni kotihoidolla nopeasti ohi (vrt. edellinen kappale). Jos tämä liittyi SLO:hon, mietin voisiko se johtua alkukesän muutosta ja sen aiheuttamasta stressistä (stressiin voi liittyä autoimmuunisairauden puhkeaminen/paheneminen).
Märkä "talvi" 2019-2020 ei ole näyttänyt vaikuttavan mitenkään kynsiin ja Laika on elänyt normaalia elämää lenkkeineen ja koiratanssitreeneineen. Agility on edelleen telakalla ja tuskin palaakaan osaksi sen elämää. Yhdet kepit se kepitteli vapaatreenivuorolla, kun nyt sinne karkasi... :)
SLO:n tilanne on kontrolloitu eläinlääkärissä 12.3.2020 ja todettu, että tauti on edelleen lieväoireinen eikä kortisonille ole tarvetta. Seurataan tilannetta. Toinen ell olisi laittanut Laikan kortisonille näkemättä koko koiraa. Kun vertaan tämänhetkistä tilannetta noihin vuoden ja sitä vanhempiin kuviin, niin yksikään kynsi ei ole noin kurjan näköinen. Tällä hetkellä Laikan kynsistä 11 on kuitenkin jotenkin viturallaan, joko hauras, rispaantunut tai sarveiskuori hieman irti ytimestä. Ekojen kuvien kaltaisia kynsiä ei kuitenkaan enää ole!
Helmikuu 2022
Laikan "kynsivointi" on ollut nyt pitkään tasainen. Useampi kynsi on edelleen materiaaliltaan hötöistä, mutta suurin osa kynsistä kasvaa sen verran vahvoina, että niitä pitää leikata. Pari kynttä on muodoltaan litteitä verrattuna terveen koiran kynsiin. Laika ei ole tarvinnut kipulääkkeitä, tassusuojia tai muuta huomiota. Harrastuselämä on jäänyt suurelta osin taakse, vaikka koirassa on puhtia kuin suuressa pitäjässä. <3 Laikalla todettiin marraskuussa 2021 alkava nivelrikko ja saa sen vuoksi Librela-injektion kerran kuukaudessa. Valitettavasti suunnittelemani "geriatrinen" koiratanssiura joutui hyllylle, sillä en enää uskaltanut rokotuttaa Laikaa, sillä osa oireiluista näyttäisi valitettavasti osuneen aikaan rokotusten jälkeen. Eläinlääkäreillä on tästä paljon eriäviä mielipiteitä ja tutkimusnäyttöä on vähän joka suuntaan, mutta tein tällaisen päätöksen itse. Vinski saa rokotuksensa normaalisti niin kauan kuin henki pihisee.
Laika ei syö tällä hetkellä Pentoxinia tai muita lisäravinteita. Sillä on ollut syksyn 2019 jälkeen on-off-ruoansulatuskanavaoireita, joiden syytä ei kukaan ole löytänyt. Laika syö nykyään vähärasvaista kuivamuonaa ja kauraa kuitulisänä ja on sillä muutama puruluukin, mitä vatsa sietää. Omatoimisesti hän imuroi metsästä kaiken maailman pupunpapanat kitusiinsa ja sormien välistä tätä katsoessani ajattelen, että kuitua se vaan... Pienissä määrin Liero saa maistella muutakin eli tilanne on tämänkin suhteen tasainen.
---
Huom! Alla olevat kappaleet eivät ole enää vuonna 2023 ajankohtaisia Laikan kohdalla. Pohdinnat allekirjoitan edelleen. Autoimmuunisairaudet tuntuvat olevan ikäviä kaiken muun lisäksi siksikin, että oireet saattavat loppua riippumatta siitä, mitä me ihmiset koirillemme syötämme tai emme syötä. Suhtaudun kokemusperäisiin SLO-koiran ruokintavinkkeihin kriittisesti. En siinä mielessä, että ajattelisin ihmisten puhuvan potaskaa, vaan siksi, että korrelaatio ei ole sama asia kuin kausaatio. En toisaalta ajattele, että SLO-koiralle ei kannattaisi syöttää esimeriksi eläinlääkärin suosittelemia ravintolisiä, kuten niitä, mitä alla luettelen, koska jokainen koira tarvitsee esimerkiksi DHA:nsa ja EPAnsa jotakin kautta. Laikan kohdalla ruokavaliosäätö loppui ruoansulatuskanavaongelmiin ja niistä johtuvaan sopivan ruoan etsimiseen ja sitten siinä pysymiseen.
Lisäravinteista kesällä 2018:
Lisäravinneviidakko tuntuu olevan melkoinen. En ihmettele, sillä koko SLO tuntuu epämääräiseltä sotkulta. Isoin ongelma on se, että ihmiset syöttävät (syystä!) useita eri lisäravinteita ja niiden täsmällistä vaikutusta SLO:n kulkuun on tutkittu melko vähän. Lisäksi osa koirista menee remissioon aika lailla itsestään. Onneksi tietämykseni koiran ruokinnasta ja tarpeista on riittävän hyvä arvioidakseni edes sinnepäin valmisteiden hyödyllisyyttä. Pelkkien yksittäisten hehkutusten ja mielipiteiden joukosta ei ole mitään mieltä poimia irtovinkkejä. Vietän aikaa puoliksi koulutehtäviä pakoillen ystäväni Googlen kanssa.
Lääkkeistä Pentoxin tuntuu vielä epäselvältä, koska vaikka moni on ehdottanut sitä, sen vaikutuksia pieneläimiin ei ole juuri tutkittu, ja kuten millä tahansa lääkkeellä, sillä voi olla sivuvaikutuksia. Lisäksi sillä on ollut vastetta vain n. 50-60 %:lla SLO-tapauksista. En ole lääkevastainen, mutta epäröin Pentoxinin käyttöä vielä.
Laika syö tällä hetkellä puolet vaihtelevaa kuivaruokaa ja puolet lihaa. Määrä on melko pieni, sillä Laika on steriloitu keväällä 2017.
Laikan saamat lisäravinteet:
- B-vitamiinivalmiste (sisältää mm. biotiinia)
- sinkkisitraatti
- Möllerin nivel-omega3
-A-, D- ja E-vitamiinit
DHA- ja EPA-rasvahapoilla on yhdessä tutkimuksessa osoitettu olevan yhtä merkittävä vaikutus SLO:n remissioon menemisessä kuin kortisonilla. Otanta oli pieni, mutta lopputulos varsin vaikuttava ryhmiä verrattaessa. Tutkimusta ei ole toistettu.
Sinkin kohdalla pikolinaattimuodon jälkeen sitraatti imeytyy toisiksi parhaiten, joten sinkkiostoksilla kannattaa tarkistaa mitä ostaa, koska vain imeytyvästä ravinnosta on hyötyä.
Kiitos tästä kirjoituksesta! Koirallani ovat alkaneet kynsiongelmat, ja pelkään pahoin, että tämä sairaus olisi alkamassa. Tästä sain kuitenkin hyviä vinkkejä ja toivoa. Kiitos siis! Lähdemme vitamiiniostoksille ja apteekkiin.
VastaaPoista